Historieoplæsning for børn (og voksne)

It's Just Art, Baby afholder historieoplæsninger for børn i alderen 4-11 år. Vi kan naturligvis læse historier efter jeres valg, men foreslår også en række titler, der knytter sig godt til Skeletmanden.

 

Book  

 

Brødrene Løvehjerte af Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens elskede klassiker behøver ikke mange ord. Hendes danske Wikipedia artikel indeholder dette fine afsnit:

Astrid Lindgren lo altid af dem, der ville psykologisere hendes bøger. Hvis nogen var prætentiøse på hendes vegne og stillede spørgsmål, som hun syntes var uvæsentlige, kunne hun pludselig spørge på smålandsk dialekt: "Hvor meget koster en almindelig brun hest?" Der er blevet sagt om hende, at hun beholdt barnet i sig hele livet. Selv sagde hun, at hun altid havde "en sorts lekfullhet inför livet". Hun mente, at børn havde en særlig humor, og at den skulle være i bøger for børn. Ligeledes mente hun, at børn skulle kende til sorg, ondskab og død. Det findes i verden, og børn må forholde sig til det. Særligt i historien om Brødrene Løvehjerte skriver hun om døden:

Jag vill skriva för en läsekrets som skapar mirakel. Barn skapar mirakel när de läser.

 

Den dag jeg byttede min far for to guldfisk af Neil Gaiman

Det dag jeg byttede min far for to guldfisk er en genfortælling af den gamle historie om et objekt, som bliver byttet fra person til person, indtil den originale ejer vil have det tilbage - og derfor må gå hele kæden igennem og bytte sig tilbage det det oprindelige objekt. Denne version er skrevet af den verdensberømte forfatter Neil Gaiman, hvis graphic novel The Sandman ifølge denne skribents mening er et af de største tegneserieværker, der nogensinde er skabt. Læs mere om Neil Gaiman i denne Wikipedia artikel.

 

Peter Pan af J. M. Barrie

Den klassiske historie om drengen, der ikke ønsker at vokse op. Historien har i over 100 år ikke uden grund fascineret børn såvel som voksne, der hver især bliver revet med af den livlige handling og de mange lag, historien indeholder. Peter har valgt aldrig at vokse op og opfordrer Wendy og hendes søskende til at gøre det samme. Men som afslutningen indikerer, er ønsket dog urealistisk, ligesom det rummer et element af tragedie. Historien bliver på den måde et stærkt vidnesbyrd om vigtigheden af at se livet i øjnene og vokse op til at blive den person, man ønsker at blive.

 

Elsker dig for evigt af Robert Munsch

Elsker dig for evigt handler om en søn og hans forhold til moderen fra barndom over ungdom, til han selv bliver forælder og moderens død. I 2001 skrev Maria Shriver i O, The Oprah Magazine: Jeg har fortsat til gode at læse denne bog til ende uden at græde. Den siger så meget om livets cyklus, ungdom, forælderskab og vores ansvar for vores forældre efterhånden, som vi bliver ældre. Budskabet er både enkelt og dybt og Elsker dig for evigt er god gave til alle med børn eller ens egne forældre.

Læs mere om bogen her, der blev  skrevet efter Robert Munsch og hans hustru oplevede to dødfødte babyer (de har i dag tre adoptivbørn). Bogen er solgt i 8 mio. eksemplarer og oplæses i en dansk oversættelse af Michael Wolffhechel.

 

Du er stjernestøv af Elin Kelsey

Der er noget både meget bestyrkende og meget overvældende i tanken om, at alt er forbundet og at menneskets mindste bestanddele kan spores tilbage til solen og stjernerne. Det er præcis den slags "kosmisk ærefrygt" og følelse af forbindelse med naturen, Elin Kelsey og den koreanske kunstner Soyeon Kim forsøger at inspirere børn til i You Are Stardust, der er forfattet med en stærk og beslutsom følelse af optimisme. For mere information se denne fine anmeldelse af brainpickings.org.

Bogen oplæses i en dansk oversættelse af Michael Wolffhechel. 

 

Græd blot hjerte af Glenn Ringved (Danmark)

Græd blot hjerte af den populære danske børne- og ungdomsforfatter Glenn Ringtved handler om fire børn og deres afsked med deres elskede bedstemor. Gennem historien bliver børnene både rørt over dødens ydmyghed og venlighed, men også bevidst om dens uundgåelige budskab. Bogen slutter med en smuk afskedsscene, hvor børnene forliger sig med tabet af deres bedstemor.

Historien er inspireret af Glenn Ringtveds egne oplevelser, da hans mor var syg af kræft. Et sygdomsforløb, der varede tre hårde år. Et par måneder før hendes alt for tidlige død, var Glenn Ringmed med sin mor på sygehuset, hvor de fik beskeden, at der intet var at gøre. Da de kom hjem, sagde moderen: Græd blot hjerte, men brist ej. Glenn Ringtved fortæller: Jeg syntes, det var smukt og da jeg lå i min seng om aftenen, kom historien til mig. Jeg skrev den i hånden, præcis som den fremstår i den færdige version. Den er virkelig skrevet af et rent hjerte. Jeg viste hende aldrig historien, men jeg er sikker på, at hun ville have elsket den.

Politikens Steffen Larsen skrev om bogen: Glenn Ringtveds ord er usentimentale og med respekt for temaet. Det er en usædvanlig billedbog. Smuk i begge ender. I virkeligheden er det: ‘Min første bog om Yin og Yang’.

For mere information se Glenn Ringtveds hjemmeside.

 

Min første Kafka af Matthue Roth (USA)

At ville introducere børn til Kafka kan lyde som en umulig opgave. De grundlæggende temaer, som Kafka griber fat i, er imidlertid tilgængelige for alle aldre, og Matthue Roth opdagede appellen efter han ved et tilfælde begyndte at læse Kafka for sine to små piger, der var begejstret for historierne.

Min første Kafka er flot illustreret og indeholder genfortællinger af bl.a. Kafkas berømte historie "Forvandlingen", der handler om en mand der en morgen vågner for at opdage, han er blevet forvandlet til en stor kakerlak. For mere information se denne meget flotte anmeldelse af Brainpickings.org og Matthue Roths hjemmeside, hvor du også kan læse anmeldelser fra bl.a. New York Daily News, Wired og Huffington Post. 

Bogen oplæses i en dansk oversættelse af Michael Wolffhechel.

 

Pris

Oplæsning kan netop nu bookes til en introduktionspris på 750 kr. (500 kr. i Københavnsområdet).

 

Book